Een kijkje in de verschillende markten waar AgroVision actief is
Feiten en cijfers
De Britse varkensindustrie heeft momenteel ongeveer 340.000 productieve zeugen. Ongeveer 60% van de fokkerijkudde is binnen en 40% is buiten.
De openluchtproductiesystemen in het VK zijn uniek in vergelijking met andere landen. Deze methode van varkenshouderij komt elders zelden voor, maar is verspreid in het Verenigd Koninkrijk. Buitensystemen zijn meestal gevestigd aan of nabij de kust van het Verenigd Koninkrijk vanwege de lichtere grond die beter geschikt is dan de zwaardere grond in andere delen van het land. De belangrijkste gebieden waar je buitenvarkensproductie in overvloed vindt, zijn East Anglia, Lincolnshire, East Yorkshire en Noordoost-Schotland.
Boeren gebruiken dieren die gefokt zijn om buiten te gedijen, waar het weer kan variëren van nat en koud tijdens de herfst- en wintermaanden tot de warme en droge omstandigheden in de lente en zomer. Fokdieren worden tijdens de dracht meestal in groepen opgefokt in weide in de open lucht en worden naar individuele ruimtes verplaatst als ze bijna gaan werpen. Elk dier heeft zijn eigen plek waar het in afzondering kan werpen, waarbij stro wordt geleverd om een “nest” te maken zodat de omstandigheden voor elk dier optimaal zijn. De dieren worden vaak in kleine groepen gedekt, meestal met behulp van kunstmatige inseminatie, en de dracht wordt doorgebracht in grote weides met voldoende toegang om te scharrelen en te woelen in de grond, met behulp van grote varkenshutten waar ze kunnen slapen en droog en warm kunnen blijven als het guur weer is.
Zeugen worden meestal rond de 4-5 weken gespeend en hun biggen worden ofwel buiten opgevoed of vaak overgebracht naar een overdekte locatie waar ze worden gehouden tot ze klaar zijn voor de slacht.
AgroVision buitenfokkerijen hebben een gemiddelde van 12,91 levend geboren en 11,25 gespeende biggen per zeug, waarbij de top 10% 14,62 en 12,63 haalt. Het gemiddelde werppercentage ligt rond de 85%. De sterfte vóór het spenen is typisch hoger in een openluchtsysteem en ligt gemiddeld rond de 12,5%. De gemiddelde grootte van een buitenfokkerij is ongeveer 850 zeugen.
De individuele veehouder in het VK en zijn benadering van het werk
Een dag in het leven van een buitenfokkerij kan sterk variëren, afhankelijk van het productiesysteem. Sommigen werken met een wekelijks systeem waarbij alle gebeurtenissen in de loop van de week plaatsvinden, terwijl anderen werken met een groepensysteem (meestal 3 weken) waarbij één week is gewijd aan diensten, de volgende week aan werpen en de derde week aan spenen. Dit wordt zorgvuldig beheerd door het personeel op de boerderij, zodat de dieren hun productie synchroniseren met het systeem. De voordelen van het groepensysteem zijn dat het personeel precies weet wat er elke week gebeurt en zich gemakkelijker op de taak kan concentreren, hoewel het insemineren van dieren (bijvoorbeeld) in één week (gedurende een dag of twee) in grotere aantallen zijn eigen problemen oplevert, omdat er met grotere groepen dieren wordt gewerkt.
Een speendag eens in de drie weken brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee in een openluchtsysteem, omdat zeugen moeten worden opgesloten terwijl biggen worden opgefokt voordat ze naar de volgende productiefase worden verplaatst. Het weer kan hier een grote invloed op hebben en daarom spenen sommige boerderijen hun zeugen in de vroege ochtenduren, zodat ze zich kunnen concentreren op deze belangrijke taak voordat ze verder gaan met hun gewone werk.
Geschiedenis van AgroVision in het Verenigd Koninkrijk
AgroVision werd in augustus 1999 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk (toen bekend als AgroSoft). Het bedrijf had een Windows-gebaseerd registratie- en managementsysteem voor varkens ontwikkeld, WinPig genaamd, dat erg populair bleek omdat de Britse industrie voornamelijk de verouderde DOS-gebaseerde softwareoplossingen gebruikte. Het bedrijf bleef in de loop der jaren groeien door overnames en introduceerde onze eerste mobiele oplossing (Pocket Pigs).
Eind 2015 werd AgroSoft overgenomen door AgroVision (NL) na de lancering van PigVision een paar jaar eerder. Met het toenemend gebruik en de beschikbaarheid van internet, werden boeren in het Verenigd Koninkrijk aangemoedigd om over te stappen naar een online server waar PigVision was gevestigd, waardoor het serviceniveau werd verhoogd en de gegevens veilig werden beveiligd in een online omgeving.
Onze mobiele apps, die beschikbaar zijn in Android en iOS, hebben onze klanten de afgelopen jaren in staat gesteld om het beheer van hun bedrijf te verbeteren met behulp van technologie en online analytische rapportage.
Onze klanten variëren van grote integraties tot kleine familieboerderijen, binnen- en buitengebruikers en alle grote landbouwuniversiteiten. We werken nauw samen met derden, zoals dierenartsen, fokkerijen en consultants om ervoor te zorgen dat onze klanten het meeste halen uit de software die we leveren.
Dit jaar vieren we dat we 25 jaar de Britse varkensindustrie ondersteunen en we zijn marktleider voor varkenssoftware met een marktaandeel van ongeveer 75-80%. We zijn trots op onze trouwe klantenkring. Velen zijn al sinds 1999 bij ons en de 2e generatie families begint nu hun stempel op het bedrijf te drukken, in de voetsporen van hun ouders en grootouders.