Ervaring Els Smits-Flipsen

Els Smits-Flipsen

De boekhouding staat nu veilig in Mifas Online

Dat je boekhouding altijd veilig staat en niet kwijt raakt als je PC crasht, was voor akkerbouwer Els Smits-Flipsen één van de belangrijkste redenen om te starten met Mifas Online. Dat je bovendien altijd bij je boekhouding kan, waar je ook bent en dat je niet meer met de facturen naar de boekhouder hoeft omdat deze al online staan, zijn voor haar grote voordelen van Mifas Online. In Juni 2018 is het bedrijf daarom overgestapt van Mifas Financieel naar Mifas Online.

Els Smits-Flipsen runt samen met haar man en zoon al ruim 21 jaar een akkerbouwbedrijf in het prachtige Rottum, helemaal bovenin Groningen tegen de Waddenzee aan. Met bijna 150 ha land, waarvan deels huurland, verbouwt het bedrijf pootaardappelen, sjalotten, rode uien, suikerbieten, wintertarwe en gras. Vanaf het begin is het bedrijf al actief bezig met het verbeteren van de bodem en in navolging daarvan werd het familiebedrijf Smits-Flipsen vijf jaar geleden demobedrijf van Profytodsd. Dit houdt in dat ze gewasbeschermingsmiddelen en bodemverbeteraars uittesten in praktijkpercelen die elk jaar in juli bezocht kunnen worden door collega’s.

Het werkt heel eenvoudig

Naast de reguliere werkzaamheden op het land, is Els Smits-Flipsen ook degene die de boekhouding bijwerkt in Mifas Online. “Het werkt heel eenvoudig”, zegt Els. “Minimaal één keer per week start ik Mifas Online op. Ik zorg ervoor dat alle facturen in AgroBox staan, zowel de facturen die we betalen als de automatische betalingen. AgroBox is het online dossier bij Mifas Online; hierin worden alle facturen online bewaard en automatisch ingeboekt.

Ik download vervolgens in het inkoopboek de facturen vanuit AgroBox. Ik hoef geen facturen meer over te tikken, alles staat direct in Mifas Online. Ook de facturen die bestemd zijn voor het verkoopboek stuur ik daar naar toe. Vervolgens codeer ik ze en zet ze klaar om te betalen.”
Het coderen van de rekeningen gaat volgens Els erg handig in Mifas Online. “Bij elke volgende keer wordt de rekening herkend en automatisch gecodeerd. Dit scheelt heel veel tijd. Sommige facturen vragen wel iets meer aandacht, zoals de facturen van Agrico, omdat deze worden uitgesplitst/gecodeerd in meerdere rekeningnummers. Maar juist voor deze ingewikkelde facturen is die automatische herkenning in Mifas Online erg handig.”

Werken met AgroBox

Het familiebedrijf ontvangt de meeste facturen in pdf via de email. Hiervoor hebben ze een speciaal mailadres aangemaakt voor de facturen, zodat de facturen niet verdwijnen in de mailbox. “We controleren de facturen wel eerst nog even voordat we ze naar AgroBox sturen. We laten onze leveranciers dus niet direct naar AgroBox sturen, omdat wij deze extra controleslag belangrijk vinden. Enkele facturen komen nog per post, deze stuur ik via de “Camscanner”, een gratis app op mijn telefoon, naar het mailadres van de facturen en daarna naar AgroBox.”
Els Smits-Flipsen is vrij positief over AgroBox. “Het werken met AgroBox gaat meestal goed. Facturen zijn altijd heel makkelijk terug te vinden. Sommige rekeningen zijn wat langer onderweg voordat ze ingelezen zijn en ingeboekt. Hier moet je wel even rekening mee houden. Maar als je met regelmaat je facturen doorstuurt en niet wacht tot één dag voor de BTW-aangifte, is er niks aan de hand.”

Makkelijk BTW-aangifte doen en betalen

De BTW heb ik overigens heel snel geregeld vanuit Mifas Online, vertelt Smits verder. Hiervoor ga je in Mifas Online naar “Uitwisseling” en vervolgens naar “Elektronische BTW-aangifte”. Vervolgens vul je de periode, het BTW-nummer en de vermogenscodes met betrekking tot de BTW-aangifte in en daarna bevestig je dit met OK. De aangifte verschijnt in het venster en je klikt op de knop “Versturen” en de aangifte wordt verstuurd naar de Belastingdienst.
“Ook de betalingen heb ik snel geregeld vanuit Mifas Online. Je opent de website van de bank en upload de klaargezette facturen vanuit Mifas Online en geeft de opdracht om de facturen te betalen. Dit vind ik een erg groot voordeel ten opzichte van de vorige desktop Mifas, want toen moest ik nog alle betalingen overtikken bij het internetbankieren, met de kans op fouten.”

Samenwerken met de accountant

De totale financiën worden gedaan door Els. Hiervoor heeft ze zo’n vijf à zes keer per jaar contact met haar accountant, Accon avm. Een keer per jaar wordt het boekhoudrapport met de accountant besproken waar alle drie de maten bij aanwezig zijn. “Het is dan erg handig dat je niet met de facturen naar de boekhouder hoeft omdat deze al in Mifas Online staan. De boekhouder kan hier ook bij via zijn programma”.
“We maken regelmatig een planning aan de hand van wat we verwachten wat aan financiën nog binnenkomt of wat er nog moet worden betaald, zodat we weten wat we nog kunnen/moeten investeren. Hierbij geeft Mifas Online veel inzicht. De Liquiditeitsbegroting in Mifas Online hebben we hiervoor nog niet gebruikt. Daarin moet ik me nog eerst in verdiepen, maar het zou zeker interessant kunnen zijn”, geeft Els Smits-Flipsen aan. “Andere rapporten zoals de Debiteuren/crediteuren kaart en het rapport ‘Openstaande posten’ vraag ik wel regelmatig op. Met deze rapporten krijg je inzicht in wie nog niet betaald hebben of welke rekeningen we zelf nog niet hebben betaald. Dit zijn dus zeer handige overzichten”.

Je boekhouding staat veilig

“Een van de belangrijkste voordelen van Mifas Online vind ik dat ik de boekhouding niet kwijt ben, wanneer de PC crasht”, sluit Els af. “Daar moet je toch niet aan denken! In Mifas Online staat de complete boekhouding, inclusief alle facturen veilig opgeslagen bij AgroVision. Ik hoef dus ook geen back-ups meer te maken of updates te installeren. Dat gaat nu allemaal vanzelf”.

Heeft u een vraag?

We helpen u graag verder. Laat uw gegevens achter en we bellen u terug.