Ervaring Herman Schukkert

Herman Schukkert

'Efficiënter spuiten met weermodule’

Op jaarbasis spuiten Han Schukkert en vooral zijn vader Herman zo’n 2.000 hectare aan akkerbouwgewassen, mais en bloembollen. Door het gebruik van twee GeoBas-weerstations en de weermodule CropVision Gewis verwachten ze door een betere efficiëntie een besparing op hun gewasbeschermingskosten van minimaal 10 procent.

Als de weermodule aangeeft dat de dosering van het spuitmiddel 20 procent lager kan en je gelooft daarin, moet je dat ook doen. Anders heeft het gebruik van zo’n hulpmiddel weinig nut’, vindt Herman Schukkert. De landbouwer geeft commentaar terwijl zijn zoon Han tekst en uitleg geeft over CropVision Gewis en het inlezen van de data van twee GeoBas-weerstations.

Als voorbeeld tikt Han Schukkert op zijn tablet een herbicide in om toe te passen in de uien. Op basis van de weergegevens op het betreffende perceel en de weersverwachting geeft de Gewis-module in de vorm van groene balkjes aan wat de optimale spuitmomenten zijn. Door te klikken op de groene balkjes, krijgt hij op zijn scherm ook te zien of het mogelijk is een lagere dosering toe te passen. ‘Kijk, morgenmiddag zijn de omstandigheden zo goed dat 65 procent van de adviesdosering genoeg is.’

Samen met zijn ouders, vrouw, zus en zwager heeft Han Schukkert een landbouwbedrijf met akkerbouw, pluimvee, melkvee en bloembollenteelt op contract. De gewasrotatie bestaat uit aardappelen, suikerbieten, uien en mais. De bollenteelt betreft lelies en gladiolen. De percelen liggen rond de bedrijfsgebouwen in het Overijsselse Sibculo en voor een deel gegroepeerd op een afstand van ongeveer 15 kilometer van de thuislocatie.

Optimale spuitmomenten

De spuitwerkzaamheden op de eigen gewassen, de contractteelten en ook op maispercelen bij collega-boeren worden voornamelijk uitgevoerd door vader Herman. Over de bestrijdingsstrategie en het vaststellen van de optimale spuitmomenten overlegt hij altijd met zijn zoon. Sinds de zomer van vorig jaar maken ze daarbij gebruik van de Gewis-weermodule. Deze module is gekoppeld aan twee van de drie weerstations die op het bedrijf staan. Eén weerstation wordt alleen gebruikt voor het beregenen.

Vader en zoon Schukkert spuiten elk jaar zo’n 2.000 hectare. Zij gebruiken daarvoor een zelfrijdende Agrifac Condor van 33 meter breed, uitgerust met luchtvloeistofdoppen. Hun kosten voor gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis schatten ze op 180.000 euro.

Vader en zoon Schukkert spuiten elk jaar zo’n 2.000 hectare. Zij gebruiken daarvoor een zelfrijdende Agrifac Condor van 33 meter breed, uitgerust met luchtvloeistofdoppen. Hun kosten voor gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis schatten ze op 180.000 euro.

Inzicht in situatie

Over de eerste ervaringen met Gewis zegt Han Schukkert dat de module vaak het advies geeft om eerder een bespuiting uit te voeren dan dat hij en zijn vader zelf zouden doen. ‘Onze conclusie is dat we gevoelsmatig meestal geneigd zijn te lang te wachten op het juiste spuitmoment. De module geeft wat dat betreft een beter inzicht in de situatie op het veld. Komend jaar hopen we verder uit te vinden bij welke middelen en bespuitingen we het meeste voordeel hebben van onze nieuwe werkwijze.’

Schukkert voegt eraan toe dat capaciteit essentieel is om de gewasbescherming zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren. ‘Onze spuitmachine staat in principe altijd klaar. Het water dat we gebruiken voor de bespuitingen pompen we vanuit een bron in een groot voorraadvat. We zorgen altijd dat dit vat is gevuld, om het water de tijd te geven voldoende op te warmen. Daardoor kunnen we de tank snel vullen en direct rijden als onze weermodule dat aangeeft.’

Bron: NieuweOogst.nl

 

Meer informatie? Over CropVision Gewis

Wij helpen u graag verder. Bel 055 230 720 of vul het contactformulier in

Heeft u een vraag?

We helpen u graag verder. Laat uw gegevens achter en we bellen u terug.