Home / Klanten vertellen / Nico Hoogendoorn
Nico Hoogendoorn
'CropVision begeleidt ons in de laatste richtlijnen van PlanetProof'
Vollegrondsgroenteteler Nico Hoogendoorn legt al twintig jaar de registratie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen digitaal vast. “In die periode heeft de software enkele keren een nieuwe naam gekregen en zijn de mogelijkheden uitgebreid en de toepassingen verder verfijnd. Ik ben inmiddels helemaal thuis in het programma en het mooie is dat dit ook geldt voor de inspecteurs, waardoor controles vlotter verlopen.”
In de schuur van Hoogendoorn Agro is het personeel aan de sorteerband druk met het verwerken van de kool. Zelf is Hoogendoorn deze weken nog meer dan anders in zijn kantoor te vinden om het boekjaar 2019 goed af te ronden en om de administratie voor 2020 weer op orde te maken. “Die administratieve lasten lijken ieder jaar wel iets zwaarder te worden. Daarom is het extra mooi dat er software beschikbaar is zoals die van AgroVision – specifiek CropVision – waarmee ik de teelt snel en eenvoudig kan registeren.”Verder specialiseren
Het bedrijf van Hoogendoorn is qua teeltoppervlakte enorm gegroeid de laatste jaren. Vanaf 2020 is de voormalige akkerbouwtak afgestoten, om nog verder te specialiseren in broccoli (190 hectare) en sluitkool (55 hectare). “We hadden voorheen ook suikerbieten en granen, maar vanwege de steeds kleinere marges zijn we daar nu mee gestopt. We verhuren nog wel land voor aardappelen, uien en knolselderij en hebben het met een paardenhouderij nu ook eigenlijk al druk genoeg.”
Hoogendoorn heeft vijf mensen in vaste dienst en werkt in de piek met dertig tot veertig arbeidsmigranten. Naast de schuur heeft hij speciale huisvesting gebouwd, om de tijdelijke werknemers goed onderdak te bieden en daarmee ook beter aan zich kan binden. “Mijn vrouw Wendy doet de boekhouding met Mifas, ook een programma van AgroVision. En sinds vorig jaar maak ik gebruik van de online versie van CropVision, waarmee per mobiel direct gegevens worden geregistreerd en gedeeld.”
Zakagenda
Een hele ontwikkeling, zeker vergeleken met vroeger, lacht Hoogendoorn. “Mijn vader hield alle gegevens nog bij in zijn zakagenda. De eerste twee keer heel secuur en aan het eind rekende hij dan op basis van de resterende middelenvoorraad dan terug hoeveel hij gemiddeld had gebruikt. Hij was daar destijds niet uniek in hoor. Het was voor hem wel een logische stap dat ik die taak zou overnemen, toen ik in 1999 ook in het bedrijf stapte.”
Hoogendoorn zegt zeker niet zo’n hekel aan de registratie te hebben, als zijn vader destijds. “Ik was altijd al geïnteresseerd in al die cijfers, ook van vanwege de bedrijfseconomische achtergronden. Het werkte ook mooi voor het bijhouden van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, dat toen langzaam werd verplicht. De certificering in de vollegrondsgroente kwam toen net op gang en is sindsdien alleen nog maar uitgebreid. Gelukkig is de software van AgroVision meegegaan in de veranderingen die daarna zijn ingevoerd.”
Tegenwoordig werkt Hoogendoorn Agro volgens de laatste richtlijnen van PlanetProof. “Feitelijk begeleidt CropVision ons daarin, doordat de software continu up-to-date wordt gehouden met de nieuwste eisen. Als we al een actie op het land zouden willen invoeren die niet meer is toegestaan, verschijnt er gelijk een rood kruis in ons scherm.”
Enthousiast
De grootste plus vindt Hoogendoorn dat de inspecteurs voor de certificering ook enthousiast zijn over het systeem. “Dat helpt enorm bij het doorlopen van alle vragenlijsten en dergelijke. De meesten zijn zelf inmiddels ook goed ingevoerd in de software, waardoor ik niet achteraf allerlei extra toelichtingen hoef te geven. Soms weten ze zelfs nog beter hoe ze snel bepaalde gegevens boven water kunnen halen. Daarmee kan de fysieke controle op het bedrijf in tijd worden verkort. Dat scheelt toch weer.”
En ook met de afnemers zorgt CropVision volgens Hoogendoorn voor meer stroomlijning. “Zeker aan het begin van een nieuw teeltseizoen willen die partijen ook hun certificering weer op orde hebben. Omdat alles gedetailleerd wordt bijgehouden, tot op perceelsniveau aan toe, en de software daar ook op is ingericht, kan ik de gevraagde rapporten al heel vlot uitdraaien. Dat levert me echt enorme tijdwinst op.”
'CropVision begeleidt ons in de laatste richtlijnen van PlanetProof, doordat de software continu up-to-date wordt gehouden met de nieuwste eisen'
Gegevens snel paraat
Een certificeringsinspecteur van Global GAP/ PlanetProof erkent dat het gebruik van registratiesoftware door zijn bureau en zijn collega’s hoog wordt gewaardeerd. “Door toepassing van digitale systemen hebben de telers de benodigde gegevens eerder paraat. Dat voorkomt misverstanden of zelfs onnodige irritaties. En dat maakt het werk een stuk plezieriger, van beide kanten.”