Home / Klanten vertellen / Van Hoecke
Kristof Van Hoecke
Eenvoud en tijdsbesparingen
De regels rondom de teeltregistraties worden, ook in België, steeds strakker nageleefd. Het is bijgevolg niet evident om gedurende een seizoen alles bij te houden. Het programma CropVision biedt voor akkerbouwer Kristof Van Hoecke uitkomst. “Wij hebben een gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw. Voor de varkens maakten we al gebruik van het Ceres programma van dezelfde leverancier. Afgelopen winter zijn we gestart met CropVision voor de teeltregistratie, hoofdzakelijk voor de aardappelteelt en inmiddels zou ik niet meer zonder willen.”
Kristof Van Hoecke, zoon van Ivan Van Hoecke, heeft een gemengd bedrijf bestaand uit een varkenstak en een akkerbouwtak. Binnen de akkerbouwtak is aardappelen de hoofdteelt en Fontane het aardappelras waarmee ze op het familiebedrijf in Watervliet werken.
Geen fouten meer maken
De combinatie van beide landbouwbedrijven vergt een straffe organisatie. Van Hoecke bemerkte in de voorbije jaren dat het lastig is om het ganse jaar alle data goed en tijdig bij te werken. “Het programma houdt rekening met alle wet- en regelgeving, zoals Global-GAP, Voedselveiligheid en Vegaplan. Ook qua bespuitingen helpt het ons om de vinger aan de pols te houden. De producten van tegenwoordig hebben allemaal strikte voorwaarden. Die staan allemaal in CropVision. Het systeem komt zo nodig met waarschuwingen, zodat ook daarin geen fouten gemaakt kunnen worden. Het helpt ons bijgevolg om de teelt én de teeltbegeleiding verder te optimaliseren”, zo stelt de teler uit Watervliet vast.
Gemak
Maar de belangrijkste reden voor de familie Van Hoecke is het gemak waarmee de teeltregistratie plaatsvindt: “De gegevens worden verwerkt in een handige app, waardoor ik de data altijd paraat heb. Die eenvoud maakt van CropVision een tool die leidt tot tijdsbesparingen die – gedurende het seizoen – zeker en vast zorgt voor ruimte om aan andere zaken meer tijd te besteden. Tijdens het planten of na een (grond)bewerking voeren wij de benodigde gegevens direct in en dat zorgt voor een significante tijdsbesparing die elders op het bedrijf goed van pas komt.”
Pluspunten
Omdat het bedrijf vlakbij de Nederlandse grens ligt, hebben ze bij Van Hoecke ook enkele afnemers bij onze noorderburen. Omdat CropVision in Nederland ook gebruikt wordt, zijn al die afnemers ook bekend in het registratiesysteem, net als de Belgische. “Dat is zeker en vast een pluspunt. Op die manier kan je gemakkelijk je teeltregistratie doorsturen. Gecombineerd met andere voordelen zoals de mogelijkheid om de knolgrootte in te voeren en de integratie met het PCA (Proefcentrum voor Aardappelteelt, red.) adviessysteem gaf voor ons de doorslag om voor CropVision te kiezen.” Door de integratie ontvangen we ook phytophthora-adviezen van de PCA in CropVision.
Voor elke teelt bruikbaar
De eerste vraag bij aflevering van de aardappelen aan de fabriek is tegenwoordig steeds vaker: wat zijn de cijfers? Van Hoecke draait dan ook standaard de data uit en stuurt deze direct door naar de afnemende partij. “Voorheen moest ik zelf een bestandje maken, een agenda opmaken en dan per perceel een overzichtje maken. Dat was toch al gauw een dag of twee werk. CropVision is een gemakkelijk werkbaar systeem. Zeer gebruiksvriendelijk en ook niet eens heel duur. Maar de tijdsbesparing die we ermee behalen, de optie om alles direct in te geven en daardoor niets te vergeten, zorgen ervoor dat wij zeer content zijn met dit programma. Wij gebruiken het eerst en vooral in de aardappelen, maar het systeem is zo ingericht dat er bij eender welk gewas een eenvoudige teeltregistratie kan plaatsvinden. Zo hebben wij het onder meer ook al gebruikt voor de maïs.”
Geen ontbrekende data
Van Hoecke is toe aan zijn tweede teeltjaar met CropVision en dreunt moeiteloos het ene na het andere voordeel op. Zijn er dan totaal geen nadelen? “Tot nu toe heb ik nog geen nadelen ontdekt. Zowel op mijn thuiscomputer als op mijn GSM werkt het programma altijd goed, ook qua bereikbaarheid. Het invoeren van de data is ook heel simpel. We hebben het programma in de eerste plaats nodig om cijfers te kunnen tonen aan de fabriek en de controle instanties, maar het is vooral het gebruikersgemak en de tijdsbesparing die ervoor zorgt dat CropVision voor ons bedrijf uitkomst biedt. We hebben nu achteraan het seizoen geen ontbrekende data meer waar we nog naar zoeken moeten.”
Lang seizoen
Vooral nu het oogsten tot diep in november nog voortduurde, is het volgens de akkerbouwer plezant dat wanneer alles van het land af is, het werk ook echt gedaan is. De Vlaamse teler kan volgens eigen zeggen hierdoor zijn volledige aandacht geven aan de bewaring van het geoogste product, waardoor ook daar de kwaliteit gewaarborgd is.
Zou het niet graag opgeven
Van Hoecke kan zich dan ook nog moeilijk indenken dat hij nog zonder CropVision zou moeten werken: “De kilo’s zijn allerzins goed dit jaar, maar er zit door de nattigheid nog hier en daar wel wat rot op. Hier moeten we scherp op zijn in de bewaring. Het is dan ook heel plezant dat we dankzij een goede teeltregistratie een goede focus kunnen hebben op de bewaring. Ge kunt natuurlijk altijd zonder, maar ik zou werken met het teeltregistratiesysteem van AgroVision niet graag meer willen opgeven.”
Heeft u een vraag?
We helpen u graag verder. Laat uw gegevens achter en we bellen u terug.