Innovaties dragen bij aan rendement melkveehouder

Bron: BoerenBusiness, 7 juli 2020

De groeiende omvang van melkveebedrijven maakt het steeds lastiger om de aandacht per koe te behouden. Het innovatieve monitoringssysteem van CowManager zorgt voor rust en controle, dankzij de unieke combinatie van de oortemperatuur en het gedrag van de koe. ‘Door continu te vernieuwen, willen we veehouders optimaal ondersteunen.’

CowManager houdt de veestapel van ondernemers 24/7 in de gaten. Daarmee mis je als ondernemer niets meer, wat het welzijn van de koe én de productie ten goede komen. “Wat ons systeem zo innovatief maakt? Wij zitten in het oor van de koe en waren daar de eerste mee.” Aan het woord is Koen van Meurs, hoofd Research & Product Development bij CowManager.

Complete gedrag

“Door de oortemperatuur te meten, krijg je heel goed inzicht in hoe de koe zich voelt. Daarnaast breng je op deze manier de beweging van de kop, en daarmee het gedrag van de koe, nauwkeurig in kaart. Een dier dat gezondheidsproblemen heeft, laat dat in zijn gedrag zien, maar ook in zijn oortemperatuur. Door dit te combineren in de module gezondheid zien we tot wel 2 dagen eerder dat er iets met de koe aan de hand is. Dat maakt tijdig ingrijpen mogelijk en beperkt de vervolgschade.”

Bij gedrag zijn vreten, herkauwen, rust en activiteit belangrijke indicatoren. Het systeem maakt een melding als het gedrag afwijkt van wat een koe normaal doet. “Bij de module voeding koppelen we het gedrag van de koe aan groepen koeien. Daarmee duiken we onder meer dieper in de transitieperiode, waardoor je als veehouder heel goed kan analyseren hoe je koeien zich gedragen tijdens deze belangrijke periode. De juiste zorg in de transitieperiode zorgt voor een goede start van de lactatie.”

This website uses cookies to improve your experience.